Beställ radontjänst av oss

Är du osäker på radonnivåerna i ditt hus? Radon finns överallt, i mark och byggnader – men i varierande nivåer. I bostäder och på arbetsplatser kan också radonhalterna skilja sig åt över tid – och även variera under dygnet, bland annat beroende på hur ventilationssystemet är inställt att fungera. Vi kan hjälpa dig hela vägen från mätning och dokumentation till eventuella åtgärder.

FAQ-Frågor och svar om radon. Klicka här!

Det är ett radioaktivt grundämne, en ädelgas, som finns naturligt i vår omgivning – i marken och i våra byggnader. Radongasen i sig är inte farlig – det bedöms t ex inte vara hälsovådligt att dricka vatten som innehåller radon. Det är istället när radonet sönderfaller i form av joniserande strålning, s.k radondöttrar, som radonet kan utgöra en hälsorisk. Det här uppstår framför allt då radonet beblandas med luften och där faller sönder. Av den anledningen bör de som har egen brunn vara vaksam, så att avdunstningen eller luftstrålningen från vattnet inte letar sig in i själva bostaden.

Radonets förekomst skiljer sig åt var i landet du bor, och hur markförhållandena ser ut. Olika slags berggrunder och jordmåner har olika uranhalter, och påverkar i vilken grad som radonstrålningen sprids vidare. Vanligtvis när radongasen och dess radondöttrar blandas upp med utomhusluften och sprids vidare i det fria, så tunnas den ut och dess skadlighet avtar.
Om huset står direkt på ett utsatt område finns risken att komprimerad radongas via markluften kan tränga in genom källare eller otätheter i grunden. I andra fall kan radon komma ifrån vissa byggmaterial – exempelvis blåbetong, som baseras på uranhaltiga alunskiffer. Idag är blåbetongen inte tillåten att bygga med, men var relativt vanligt fram till 1976 då det förbjöds.

Om du gör förändringar i ventilationssystemet, om huset ligger i ett utsatt område eller är byggt av blåbetong, kan det vara särskilt viktigt att förvissa sig om läget. Att genomföra en radonmätning kan också vara bra vid husaffärer. Eftersom radon är något som vanligen inte kategoriseras som ett s.k. dolt fel blir frågan något som ingår i köparens undersökningsplikt. I särskilda fall kan det dock hända att säljaren blir ansvarig för eventuell förekomst av radon. Därför är det bra att båda parter har koll på frågan.
Att mäta radon rekommenderas också vid ny- om- eller tillbyggnad av småhus, för att på ett tidigt stadie försäkra sig om att projektet klarar gränsvärdena.

I de flesta fall finns inga direkta lagkrav på att mäta radon. Dock finns tydliga riktlinjer för alla typer av fastigheter där människor bor eller tillbringar en stor del av sin tid. I flerbostadshus och i synnerhet på arbetsplatser ställs större krav. Sedan den nya Strålskyddslagen infördes år 2018 finns t ex ett uttalat ansvar för arbetsgivare att ha vetskap om radonnivåerna i lokalerna – och att vidta åtgärder för sanering om gränsvärdena överstigs.

Oavsett varifrån radonet kommer så ställs det krav på att våra inomhusmiljöer ventileras på rätt sätt, med jämn och korrekt genomströmning. När man bygger nya ventilationssystem bör man säkerställa så att kanaler inte passerar igenom material som kan ha höga radonhalter. En radonmätning rekommenderas också om du har installerat ett nytt uppvärmningssystem.
Vilka gränsvärden gäller för när radonet anses vara skadligt?
Utifrån Strålskyddsinstitutets riktlinjer ska värdet inte överskrida 200 Bq/m3 luft. Man bör dock tänka på att radonnivåerna kan ändras över tid, och även variera över dygnet. Detta bland annat beroende på hur huset används – när dörrar och fönster öppnas – och hur ventilationssystemet fungerar. Radonhalterna stiger i hus som är täta och därmed blir det inget rättvisande mätresultat exempelvis under sommartid – då fönster och dörrar oftare är öppna. Det är också långtidsexponeringen av radon som är den viktiga aspekten. Därför är gränsvärdena satta utifrån ett årsgenomsnitt.

Mätning kan ske på egen hand genom spårfilmsdosor, eller s.k radonpuckar, som placeras ut på olika våningsplan. Det rekommenderas att mätning görs under minst två månader och att det sker under den s.k eldningssäsongen (1 okt-30 april). Ju längre mätperiod, desto noggrannare resultat. Vill du ha en snabbare indikation om radonförekomst kan du beställa en korttidsmätning med s.k Ecotracker.

Om halterna överstiger gränsvärdet om 200 Bq/m3 behöver du gå vidare och boka en radonbesiktning. Under besiktningen mäts byggnadsmaterial och ventilationssystem med mera, med hjälp av en s.k radonsniffer. Det är ett instrument som är noga kalibrerat för att ge exakta svar.
Mätning med radonsniffer kan också vara en initial väg för den som vill ha ett snabbt svar huruvida en långtidsmätning och en vidare kartläggning behöver göras.

Beroende på varifrån radonet kommer så finns det olika metoder. Ibland kan en kombination av åtgärder behövas för att få bästa möjliga resultat. Om radonet kommer ifrån husets byggnadsmaterial så är den vanligaste åtgärden att förändra ventilationssystemet, så att kanalerna inte kommer i kontakt med radonmaterialet.
Om radonet kommer ifrån marken kan man stänga det ute genom att täta eventuella sprickor eller öppningar i husgrunden. Man kan också låta installera en s.k radonsug från husets bottenplatta eller i förekommande fall från källare. Genom radonsugets fläktar sänks lufttrycket i marken och därmed förhindras att radonhaltig luft kommer in i byggnaden. En ytterligare metod är att installera en radonbrunn. Denna används när huset är byggt på grus eller grovsand, till exempel om huset är byggt på en ås. Radonbrunnen grävs ned i ett specialrör utanför huset och dess fläktsystem med utmynningskanaler leder sedan radongaserna bort från byggnadens omgivande mark.

Radonmätning för villa

Med våra spårfilmsdosor, eller radonpuckar, kan du själv utföra mätning av radon i bostaden. Bäst resultat får du med en långtidsmätning under cirka 2-3 månader, vilket ska ske under eldningssäsong (1 okt – 30 april). Vill du få snabbare svar kan du boka hembesök av oss, där vi genom korttids- eller direktmätning kan ge dig ett utlåtande om läget.

Om mätningen tyder på förhöjda gränsvärden, gör vi en analys och kommer med åtgärdsförslag. Med våra ventilationsexperter kan du också få hjälp att bygga om ventilationssystemet – för bättre luftväxling och för att minska radonets spridning.

Radonmätning flerbostadshus

Om din fastighet har boende i hyresrätter eller bostadsrätter bör du alltid vara observant på att det angivna gränsvärdet inte överskrids. Mätning bör alltid göras när du har renoverat eller byggt om – eller när du har bytt ventilations- eller uppvärmningssystem.

För att säkerställa att gällande radonvärden inte överskrids, så bör du även vart tionde år genomföra en generell mätning av radon i inomhus-luften. Med våra ventilationsexperter kan du med fördel beställa servicepaket, där vi tar ett helhetsgrepp – från ventilationsrengöring och OVK till radonfrågor, i en och samma lösning!

Radon på arbetsplatsen?

Den nya strålskyddslagen från 2018 ställer krav på att du som arbetsgivare ska ha kännedom om radonhalten på arbetsplatsen. Om gränsvärdena överskridits ska också åtgärder vidtas. Är du osäker på läget i dina lokaler? Med oss får du hjälp hela vägen från mätning till eventuell åtgärd.

 

Skicka förfrågan eller beställ radontjänst här.

Hitta din SoVent-representant genom vår regionsindelning nedan, välj ditt län och sedan det företag som ligger närmast dig. Klicka sedan vidare till företagets hemsida eller direkt till beställningssidan.

ADRESS: Hamiltongatan 22, 802 66 Gävle
TEL: 026-62 03 32
MEJL: info@sotaren.it

Sotningsväsendet i Gävle har mer än 30 års erfarenhet av att arbeta med frågor kring inomhusmiljö, säker eldning och uppvärmningsekonomi. Med utgångspunkt från Gävle servar våra 15 medarbetare regionens fastighetsägare med lagstadgad sotning och brandskyddskontroll. Men vi är inte bara en lokal aktör. Våra besiktningstjänster, liksom mångåriga erfarenhet inom ventilationsrengöring, OVK och radon har gett en växande kundkrets i Gävle och Älvkarleby.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Maskingatan 9, 195 60 Arlandastad
TEL: 08-594 420 55
MEJL: info@attunda.com

Attunda Sot & Vent AB utför lagstadgad sotning och brandskyddskontroll i Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Norrtälje. Vi erbjuder också ventilationsrengöring, OVK, radonkonsultationer och ett flertal övriga tjänster kring området inomhusklimat – för såväl villor och lägenheter som arbetsplatser och offentlig miljö.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Blekingegatan 67, 116 62 Stockholm
TEL: 08-40 88 66 00
MEJL: info@petersotare.se

Peter Sotare grundades 1980 och arbetade under tre årtionden under det kommunala sotningsmonopolet i Stockholm. Idag är företaget verksamt på den fria marknaden som oberoende sot- och ventilationsföretag. I teamet finns ett 30-tal specialister för ventilationsrengöring, radonmätning och OVK – samt en rad andra tjänster för inomhusklimat i både små och stora fastigheter.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Fraktgatan 9, 633 46 Eskilstuna
TEL: 016-13 58 00
MEJL: info@etunasotning.se

Utöver lagstadgad sotning och brandskyddkontroll på uppdrag av Eskilstuna kommun erbjuder vi en rad tjänster för din inomhusmiljö; för såväl trygghet och komfort som uppvärmningsekonomi. Bland våra 30 medarbetare finns specialistkompetens inom allt från eldstadsbesiktningar till ventilationsrengöring och OVK, liksom om-och tillbyggnad av ventilation. Vi utför också radonundersökningar och radonsanering.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: S:t Annegatan 17, 611 33 Nyköping
TEL: 0155-21 65 09
MEJL: info@kustsotarna.se

Vi bedriver sotning och brandskyddskontroll på entreprenad i Nyköping-Trosa-Oxelösunds kommuner och arbetar löpande med att erbjuda våra kunder tjänster med hög kvalité med en så bra service som är möjligt.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Fyrisborgsgatan 2, 754 50 Uppsala
TEL: 018-65 34 34
MEJL: info@akehuss.se

Åke Huss AB är specialiserade på ventilationsrengöring, radonmätning och OVK – samt en rad andra tjänster för inomhusklimat i både små och stora fastigheter. Vi utför lagstadgad sotning och brandskyddskontroll i Knivsta kommun samt konsultbesiktningar av eldstäder över hela Uppland.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Kvartsgatan 1B, 749 40 ENKÖPING.
TELEFON: 0171 – 272 10
MEJL: info@uffesotare.se

Skorstensfejarmästare Ulf Öberg AB har mer än 40 års erfarenhet av att arbeta med frågor kring inomhusmiljö, säker eldning och uppvärmningsekonomi. Med utgångspunkt från ”Sveriges närmaste stad” Enköping servar vårt team regionens fastighetsägare med lagstadgad sotning och brandskyddskontroll. Men vi är inte bara en lokal aktör. Våra besiktningstjänster, liksom mångåriga erfarenhet inom ventilationsrengöring, har gett en växande kundkrets i hela Mälardalsregionen.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Fridhemsgatan 9A, 733 39 Sala
TEL: 0224-151 15
MEJL: info@salasot.se

Vi utför sotning och brandskyddskontroll på uppdrag av Sala och Heby kommuner. För trygghet och komfort erbjuder vi också skorstensbesiktningar.
Inom området inomhusklimat utför vi ventilationsrengöring, OVK och ett flertal övriga tjänster – för såväl villor och lägenheter som arbetsplatser och offentlig miljö.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Västra Ringvägen 14, 722 11 Västerås
TEL: 021-13 02 83
MEJL: info@sotarn.se

Sot & Ventilationstjänst har drivits i olika bolagsformer i nära 100 år – men i nuvarande form sedan 1996. Företaget ombesörjer lagstadgad sotning och brandskyddskontroll i Västerås, Arboga och Köping. Inom området inomhusklimat utförs ventilationsrengöring, OVK, radonkonsultationer och ett flertal övriga tjänster för såväl villor och lägenheter som arbetsplatser och offentlig miljö.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Fridhemsgatan 9A, 733 39 Sala
TEL: 0224-151 15
MEJL: info@salasot.se

Vi utför sotning och brandskyddskontroll på uppdrag av Sala och Heby kommuner. För trygghet och komfort erbjuder vi också skorstensbesiktningar.
Inom området inomhusklimat utför vi ventilationsrengöring, OVK och ett flertal övriga tjänster – för såväl villor och lägenheter som arbetsplatser och offentlig miljö.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Osmundgatan 11, 703 83 Örebro
TEL: 019-17 00 70
MEJL: orebrosotarn@orebrosotarn.se

Örebro Sotarn AB bildades 1991 och sysselsätter idag cirka 30 medarbetare på kontoren i Örebro och Kristinehamn. Örebro Sotarn AB utför lagstadgade arbeten inom sotning och brandskyddskontroll, men också en rad tjänster kopplade till säker eldning och inomhusklimat för såväl stora som små fastigheter. Bland våra specialiteter kan nämnas service och installation av luftvärmepumpar, ventilations- och takskyddsmontage, radonmätning och sanering, ventilationsrengöring och OVK.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Osmundgatan 11, 703 83 Örebro
TEL: 019-17 00 70
MEJL: orebrosotarn@orebrosotarn.se

Örebro Sotarn AB bildades 1991 och sysselsätter idag cirka 30 medarbetare på kontoren i Örebro och Kristinehamn. Örebro Sotarn AB utför lagstadgade arbeten inom sotning och brandskyddskontroll, men också en rad tjänster kopplade till säker eldning och inomhusklimat för såväl stora som små fastigheter. Bland våra specialiteter kan nämnas service och installation av luftvärmepumpar, ventilations- och takskyddsmontage, radonmätning och sanering, ventilationsrengöring och OVK.

Besök hemsidan Boka radontjänst här

ADRESS: Norevägen 4, 711 32 Lindesberg
TEL: 0581-134 60
MEJL: info@ls-ab.se

LSAB, Lindesbergs Sotningsdistrikt AB, verkar för att ditt hem skall bli ett tryggare och hälsosammare boende. Vi är specialiserade inom brandskyddskontroll och sotning, besiktning, ventilation samt åtgärder kring förekomst av radon i Lindesberg och Nora. Prata även med oss när det gäller luftvärmepumpar – vi hjälper hela vägen från installation till service!

Besök hemsidan Boka radontjänst här