Historien om Emelie
– vår egen supersotare

Emelie Sundberg från Sundsvall hade sotardrömmen klar redan som barn.  

Du har kanske sett den illustrerade sotarkaraktären som dyker upp på flera av SoVent-bolagens hemsidor? SuperSotaren Emelie är vår hyllning till verklighetens Emelie Sundberg – sotartjejen från Sundsvall som kämpade för att locka fler kvinnor till yrket. 

Emelie Sundberg från Sundsvall drömde redan som barn om att bli sotare. Säkert inspirerades hon av pappa Mikael, med hans spännande jobb uppe bland taken. Som vuxen hann Emelie prova på några olika ströjobb innan sotardrömmen besannades. Det hela fick dock ett abrupt och tragiskt slut, då hon blott 22 år ung omkom i en lägenhetsbrand – bara veckor efter att hon fått sitt gesällbälte.

Emelie hann dock åstadkomma en hel del under sin korta tid i sotningens värld. Hon blev snabbt omtyckt på jobbet för sitt engagemang och sin energi. Emelie ville lära sig mycket och fort – och hon blev också något av en informell ledare i teamet. 

”Hon var aldrig rädd för att säga vad hon tyckte, inte ens till de gamla i gardet”, minns pappa Mikael Sundberg, som också blev Emelies kollega under hennes tid på Sundsvalls Södra Sotningsdistrikt. 

Emelie hade också det skrivna ordets gåva. Hon hade en krönika på Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbunds hemsida – och i sin egen blogg ”Memoarer från en 162 cm hög sotartös i Norrland” delade hon med sig av tankar och bilder från vardagen. 

“Emelie var väldigt engagerad i att sprida en inspirerande bild av vårt yrke.”

”Emelie var väldigt engagerad i att sprida en inspirerande bild av vårt yrke – men hon saknade kvinnliga kollegor. Därför gjorde hon också väldigt mycket för att i skrift och i andra sammanhang locka fler kvinnor till yrket”, berättar Mikael Sundberg. 

Med Emelies bortgång kom förstås en tung tid för alla som stod henne nära. Vad skulle möjligen kunna fylla tomrummet? På jobbet väcktes snart tanken att hedra Emelies minne genom något bestående. 

År 2019 utkristalliserades tankarna, när ”Emelie Sundbergs stiftelse för kvinnliga sotare” såg dagens ljus. Härigenom kunde familj, vänner och kollegor få en möjlighet att vända tragedin till något långsiktigt positivt. Genom att samla in och förvalta medel kunde stiftelsen börja jobba med den önskan som Emelie så djupt uttryckt – att möjliggöra för fler kvinnor att söka sig till yrket. 

Målgruppen för stiftelsen är kvinnor i åldern 19 till och med 27 år – den ålderskategori som oftast har det svårast att finansiera sin utbildningstid. Stiftelsen själv finansieras genom donationer och insamlingar, samt genom auktioner och försäljning av t ex sotarrelaterade föremål och konstverk. 
 
I kölvattnet av stiftelsens framväxt står nu också Emelie rent bildligt som en inspirerande karaktär för dagens unga. År 2023 kunde stiftelsen tillsammans med SoVent möjliggöra Emelie Supersotarens Pysselbok, som på 20-sidor blandar pedagogiska övningar med kreativa inslag.
 
”Den har vi bland annat delat ut på förskolor. Sedan har vi dekorerat vår senaste företagsbil med Emelie SuperSotaren. Vi vill kunna synas på flera sätt – för att hedra Emelie och samtidigt skapa ett ökat intresse för vårt yrke”, avslutar Mikael Sundberg. 

Vad är engagemang, stolthet och service för mig?

Entreprenörerna från Hässleholm tog steget till SoVent Group